SBOIJ 
        Senioren Bond Oude IJsselstreek

    Gerritsens Molen Silvolde

  Laurentiuskerk Varsseveld

 

 Zicht op een van de dorpen

           Mooi fiets gebied

          Huis Landfort

 

         Kasteel Wisch

 

Home Over SBOIJ Wat doen wij Nieuws Belastingservice Rijbewijskeuring Computercursussen Activiteiten Agenda Nieuwsbrief Archief Nieuwsbrief Verslagen Links


Busreis 31 mei 2023

”Een mooie, gezellige, goed geslaagd reis”, dat was de conclusie van de deelnemers aan het eind van de dag.Woensdag 31 mei om 9 uur zijn we vanaf de “Van Pallandthal” richting Overijsselse Vecht vertrokken voor de jaarlijkse Reis. Alle
42 personen die zich hadden opgegeven hebben deelgenomen aan deze reis.

Via een mooie, toeristische route zijn we via Ruurlo, Laren, de prachtige Sallandse Heuvelrug met de Noetelserberg in Nijverdal en Ommen naar Vilsteren gereden.
De natuur was hier op zijn mooist en zo hebben we vaak gehoord ”wat is het hier toch mooi”.
In Herberg De Klomp in Vilsteren werden we opgewacht met koffie met gebak van eigen huis. Na het nuttigen van de koffie zijn we met een prachtige presentatie geïnformeerd over het fraaie omgeving van Vilsteren, het prachtige Vechtdal. We kregen informatie over het kasteel Rechteren, het Landgoed Vilsteren en het daar tussen liggende landgoed Hessum.

Het Overijssels Vechtdal is hét gebied van kastelen, havezaten en buitenplaatsen; landgoederen.
Bij een landgoed gaat het om de samenhang van de verschillende functies die er op gericht zijn het geheel in stand te houden,
verder te ontwikkelen en aan de volgende generatie over te dragen.
De gebouwen, bossen, natuurterreinen, landerijen, boerderijen e.d. vormen dus zowel landschappelijk, cultuurhistorisch als economisch een eenheid waarbij er onderdelen zijn die geld opleveren en onderdelen die geld kosten. Voor het behoud van het landgoed met alle aanwezige waarden is het natuurlijk van belang dat inkomsten en uitgaven met elkaar in evenwicht zijn.
Landgoed Vilsteren voldoet aan genoemde omschrijving. Op dit moment is het landgoed ca. 1.062 hectare groot. Hiervan is ca. 416 hectare landbouwgrond (grotendeels verpacht aan boeren), ca. 541 hectare is bos en natuurterrein en de rest bestaat uit het dorp, de wegen, waterpartijen, etc.
Het is een particulier familielandgoed ondergebracht in een BV.

Huis Hessum is gebouwd in 1830 en wordt al vier generaties bewoond door de familie Von Martels. De melkveehouderij vormt de voornaamste bron van inkomsten en zorgt voor een gemoedelijke bedrijvigheid op en rond het erf.
De huidige bewoners Maurits en Aimée von Martels runnen samen de melkveehouderij en de Bed& Breakfast.
Momenteel is landgoed Hessum ongeveer 70 hectare groot en bestaat voor circa 50% uit bos en 50% uit cultuurgrond.

Stichting Kasteel Rechteren
Kasteel Rechteren bij Dalfsen is het enige kasteel in de provincie Overijssel uit de middeleeuwen dat bewaard is gebleven.
Stichting Kasteel Rechteren beheert het kasteel, de directe omgeving en de inboedel.
Kasteel Rechteren is niet opengesteld voor bezoek. Landgoed Rechteren is wel opengesteld voor wandelaars en fietsers.

De goed verzorgde presentatie heeft ons veel informatie over de Vechtstreek verschaft en ons ook een goed inzicht gegeven in de problematiek rond het in stand houden van de landgoederen.

Rond het middag uur zijn we weer verder gereisd door Overijssel richting de Noord Oost Polder naar de Orchideeën-Hoeve te Luttelgeest. Daar zijn we aan tafel gegaan en niet zoals meestal gebruikelijk is een broodmaaltijd met kroket te nuttigen, maar er werd ons een pannenkoek geserveerd. Daarna kon men vrij door de tuinen
Een tropisch paradijs, waar men kon genieten van prachtige bloemen en tuinen. Duizenden soorten wilde en zeldzame orchideeën, tropische vogels, reptielen en koi karpers en de Vlindertuin met meer dan tweeduizend rondvliegende vlinders.   
Rond 4 uur zijn we, na eerst een groepsfoto gemaakt te hebben, uit Luttelgeest vertrokken richting Terwolde om bij het ons wel bekende restaurant KriebelZ de dag af te sluiten met een heerlijk diner met de ”Dekselse Pannetjes”.

Moe maar zeer voldaan zijn we rond 20.00 uur weer in Varsseveld aangekomen.
Blij en zeer tevreden werden organisator Hannie Sessing, chauffeur Herman en de andere bestuursleden bedankt voor de goed verzorgde organisatie van deze fraaie dag.

We kijken weer terug op een ”zeer interessante en geslaagde reis”.

Nevenstaande foto’s geven een indruk van de reis. Door  met de rechter muisknop op de miniatuur foto te klikken kunt u de foto bekijken.


                                              
Terug naar verslagen