SBOIJ 
        Senioren Bond Oude IJsselstreek

    Gerritsens Molen Silvolde

  Laurentiuskerk Varsseveld

 

 Zicht op een van de dorpen

           Mooi fiets gebied

          Huis Landfort

 

         Kasteel Wisch

 

Home Over SBOIJ Wat doen wij Nieuws Belastingservice Rijbewijskeuring Computercursussen Activiteiten Agenda Nieuwsbrief Archief Nieuwsbrief Verslagen Links
Jaarlijkse busreis

“zeer interessante, informatieve en geslaagde reis”, dat was de algemene mening over deze reis.

Woensdag 15 mei precies om 8.30 uur vertrok de bus met daarin 56 belangstellenden, vanaf de “Van Pallandthal” richting Drenthe. De bus was volgeboekt, maar helaas moesten op het laatste moment een 5 tal personen afhaken.

De stemming zat er direct goed in, want in zijn welkomstwoord deelde voorzitter Ben Groenewold mede dat we een jarige in de bus hadden en dat we die moesten toezingen omdat het een bijzondere verjaardag was, de negentigste verjaardag van Toos Meijerman. Na haar toegezongen te hebben werd haar een kleine attentie aangeboden. Toos was blij verrast en allen vonden het fantastisch dat zij ondanks haar verjaardag toch met de reis meeging en zo  haar verjaardag in ons aller aanwezigheid vierde. Dat is nog eens “clubliefde”!

Via een mooie, toeristische route zijn we via Borculo, Laren en de prachtige Sallandse Heuvelrug naar de Noetelserberg in Nijverdal gereden. Daar in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug wachtte ons de koffie met gebak.
Na het nuttigen van de koffie kon men in dit vernieuwde Buitencentrum rondkijken en allerlei informatie verkrijgen over de natuur, geologie en (cultuur)historie van dit unieke gebied. Echt de moeite waard om daar een poosje rond te kijken.

Vervolgens zijn we via Ommen door het Drentse land naar Museum “De AR” in Westerbork gereden. In restaurant De AR stond een prima verzorgde Drenthse koffietafel klaar, welke zich goed heeft laten smaken. Aansluitend heeft de vrouw des huizes, in klederdracht gestoken, uitvoerig en zeer animerend verteld over deze ouderwetse Drenthse museum boerderij , waarin het restaurant is gevestigd. Het museum bevat een particuliere verzameling zoals een Gronings kruidenierswinkeltje, een Drentse kamer met bedsteden en turfkachel, een Gelders interieur, een complete herenkapsalon, een Zuid-Hollandse kaasmakerij anno 1800 en oud kinderspeelgoed. Tevens een arrenslee uit 1720, de naamdrager van dit restaurant annex museum.
Als afsluiting van haar prachtige, humoristische vertelling draaide zij nog enige malen aan het antieke Rad van Fortuin uit 1910. Een aantal aanwezigen werd zo verrast met een leuk prijsje.

Na nog wat rond gekeken te hebben in dit museum zijn we via een mooie toeristische route door het Drentse land naar Veenhuizen gereden en daar het Gevangenismuseum in dit dorp van “heropvoeding” bezocht. Een aantal gidsen hebben ons rondgeleid en ingewijd in het ontstaan, de inrichting, de leefgemeenschap en de doelstelling van dit museum.
Misdaad en straf zijn van alle tijden. Maar de manier waarop misdadigers gestraft worden, is door de eeuwen heen flink veranderd. Het Gevangenismuseum laat alles over straffen van vroeger én nu zien. Hoe zag een gevangenis er vroeger uit? Hoe werd omgegaan met de gevangenen? Maquettes, prenten en historische objecten, zoals de pijnbank en het radbraakkruis, tonen hoe bruut er vroeger gestraft werd. Het Gevangenismuseum laat ook nog echte slaapkooien, een koepelgevangenis en een modern cellenblok zien.
Een zeer indrukwekkend en informatief bezoek.
Stil van de vele verkregen indrukken werd de bus weer opgezocht en zijn we naar Laren gereisd  om in Rest. Witkamp het afsluitende diner te gebruiken. Ook dit was goed verzorgd.

Moe maar zeer voldaan zijn we rond 21.00 uur weer in Varsseveld aangekomen. Onderweg werden Hannie, Hetty en de chauffeur bedankt voor de organisatie en de goede verzorging van deze dag.

Nevenstaande foto’s geven een indruk van de ze middag.
Door met de rechter muisknop op de miniatuur foto te plaatsenkunt u de foto bekijken.

T
erug naar verslagen