SBOIJ 
        Senioren Bond Oude IJsselstreek

    Gerritsens Molen Silvolde

  Laurentiuskerk Varsseveld

 

 Zicht op een van de dorpen

           Mooi fiets gebied

          Huis Landfort

 

         Kasteel Wisch

 

Jaarlijkse busreis
Ja zo mogen we de busreis al wel noemen, want aan het eind van de dag was de algemene conclusie

“een mooie dag; volgend jaar weer”.

Woensdag 18 mei precies om 8.15 uur vertrok de bus met daarin 40 belangstellenden, vanaf de “Van Pallandthal” richting Leerdam, alwaar een bezoek werd gebracht aan de glasfabriek Royal Cristal.
Om 10.00 uur werden we daar in showroom/shop welkom geheten met een kop koffie en een gebakje. Vervolgens werd in het kort de geschiedenis van het glasblazen verteld. In 1765 is men begonnen met het glasblazen. In 1887 is de oude fabriek opgericht. De familie Pelgröm is hier begonnen met glasblazen met de mond. In de loop der jaren is door modernisering, nieuwbouw en diverse overnames de glasindustrie in Leerdam groot geworden.
Het huidige Royal Leerdam Crystal (RLC), opgericht in 1878 en in 1953 koninklijk geworden, produceert vanuit de oude fabriek en werkt met kwalitatief zeer hoogwaardige grondstoffen waardoor het Leerdamse kristal zijn unieke eigenschappen krijgt: een bijzonder stralend effect door de hoge brekingsindex van het materiaal, een prachtige helderheid en klankkleur, een kleur vastheid vergelijkbaar met edelstenen en daarnaast ook nog eens uitstekend geschikt voor slijpen en graveren.
De grondstof voor glas is zand, soda en kalk. Een mengsel dat bij een temperatuur van 1500 graden gesmolten wordt.
De grondstof voor kristal is kwarts zand, potas en lood. Door het lood is kristal veel zwaarder dan glas, een kenmerkend verschil. Zo ook de klank en de helderheid. Kijkend in de rand van een glas, dan toont een kristallen glas een heldere witte kleur en toont een gazen glas een grijze kleur. Na deze kennis tot ons genomen te hebben, is in de oude fabriek het ambachtelijke glasblazen bekeken. Hier beoefenen een klein aantal vakbekwame mensen de glasblazerij met de mond.
Zij maken echt kunstwerken. Dat bleek ook wel uit de prijskaartjes in de showroom. Na de rondleiding in de glasblazerij konden we onder het genot van een kop koffie in de showroom/shop de producten bewonderen en kopen. Door de prijskaartjes bleef het meer bij bewonderen dan kopen.
Omstreeks 12.00 uur zijn we vertrokken richting Maarssen, alwaar wij om 13.00 uur zijn ingescheept voor de “Herentocht”, een boottocht over de Vecht. Aan boord hebben we al varende de lunch gebruikt; een lopend buffet op het water. Al varende hebben we 3 uren lang kunnen genieten van al het moois dat de Vecht heeft te bieden. Na de boottocht zijn we richting Didam gegaan, waar bij restaurant
Boszicht ( juffrouw Tok) van een goed verzorgd slot diner werd genoten. Rond half negen keerden we voldaan weer terug in Varsseveld.


Nevenstaande foto’s geven een indruk van de reis. Door  met de rechter muisknop op de miniatuur foto te klikken kunt u de foto bekijken.

                                                                 
Home Over SBOIJ Wat doen wij Nieuws Belastingservice Rijbewijskeuring Computercursussen Activiteiten Agenda Nieuwsbrief Verslagen Links